Papp Zoltán 2005-ben végzett a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán (ma Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar), pénzügy szakirányon. A végzés évében az akkor soproni rendezésű Országos Tudományos Diákköri Konferencián „A magyar bankrendszer bemutatása a kereskedelmi bankok tevékenységén keresztül” c. munkájával ért el I. helyezést a Tőke- és pénzpiac vállalatfinanszírozás I. tagozatban. Egy rövidebb budapesti kitérő után, immáron 12 éve az Audi Hungária adóosztályán dolgozik Győrben. TDK dolgozatáról és a 2005-ös országos konferenciáról kérdeztük.

Mi motivált anno, hogy tudományos diákköri munkát készíts?

Mindig is érdekeltek a kihívást jelentő feladatok. A TDK munkában nagy lehetőséget láttam, úgy véltem, hogy az egyetem kötelékein kívülre is ki tudok tekinteni általa és tapasztalatot tudok szerezni. A diákköri kutatás során alkalmam volt a szokásos tananyag mellett is sokat olvasni, és más szemszögből sikerült a témát megismernem. Tanáraim pedig nagy segítségemre voltak abban, hogy milyen irányba induljak, és milyen szakirodalmakkal foglalkozzak.

Országosan is első lettél vele. Mi volt az erőssége a Te munkádnak?

Ez nagyon jó kérdés! Most így visszagondolva talán az, hogy viszonylag széles körben ismert témát választottam, ami más embereket is érdekelt. Ezt mélyebben megismertem, bemutattam, és foglalkoztam az ágazat jövőbeni lehetőségeivel is. A széles körben ismert témát azért hangsúlyozom, mert így visszagondolva a szekciómban lévő többi előadásra, voltak olyan kérdéskörök, amelyekről akkor hallottam először. A sikeresség érdekében szerintem ajánlatos egy széles körben ismert téma speciális szempontból történő ismertetése, azonban az előbb említett egyedi, ritka területek is nagyon érdekesek lehetnek a résztvevőknek. Ezek a bemutatása is jó választás lehet, mert nagyon figyelemfelkeltőek lehetnek, azonban fontos dolog a tanulmányi versenyek tekintetében, hogy mindenképpen közérthetően kell előadni, csak világosan elmagyarázva szabad a nagyon specifikus mélységekbe belemerülni, különben kevesen fogják érteni, és onnantól elveszíti az előadó a hallgatóság figyelmét.

Ha ma kellene témát választanod, miről írnál szívesen, és miért?

Mivel én a magyar bankrendszer működésével foglalkoztam anno, az egyetemi évek óta pedig folyamatosan adózási területen dolgozom, valószínűleg adózási témában kutakodnék. Bár így visszagondolva, az akkori tudásommal nem lehetne olyan mélyreható elemzéseket végezni, mint most – ehhez mindenképpen több éves, tízéves gyakorlatra van szükség a szakmában – azonban az egyes országok adórendszereinek hatása a gazdaság növekedésére elég jó vizsgálati anyag lenne.

Milyen emlékeket őrzöl a 2005-ös konferenciáról? Hogy emlékszel vissza?

Nagyon jó élmény volt, jó visszagondolni rá! Már az előadásra való felkészülés is nagy drukkot hozott ki belőlem, nem beszélve arról, amikor személyesen megjelentünk ezen a konferencián: a több napos rendezvény, illetve hogy az ország minden közgazdasági intézményéből voltak hallgatók és tanárok. Sok pluszt adott, hogy az ő szempontjukat is meg tudtam ismerni. Nem csak a saját témámban, hanem az ő előadásukat végig hallgatva, és a szekciók utáni szabad program keretében ezt megvitathattuk. A mostani pandémia és bezártság idején pedig felbecsülhetetlen emlék, hogy személyesen, több száz ember jelen van két-három napig, és igyekszik „megváltani a világot”!