Horváth Brigitta 2004-ben végzett a Soproni Egyetemen (akkor Nyugat-magyarországi Egyetem) okleveles közgazdászként, az akkor még osztatlan, ötéves képzésben. A diploma megszerzése óta uniós pályázatokkal foglalkozik, emellett pedig kereken tíz esztendeje csikunggal is. Péntek reggel ezzel indítjuk az 35. OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának második napját Brigi segítségével, így ismerkedjünk meg most vele és a csikunggal.

 

Mi az a csikung, és hol találkoztál vele először?

Tíz éve egy életmódtábor keretében ismerkedtem meg a csikunggal Sárai Gábor tanításában, aki a hazai természetgyógyászat egyik atyjának tekinthető. A csikung a hagyományos kínai gyógyászat legősibb eleme, a megelőző orvoslás egyik formája. Célja a test és lélek energiáinak harmonizálása az egészség megőrzése, a hosszabb élet, a szellemi fejlődés vagy akár a nagyobb teljesítmény érdekében. A csikungot értelmezhetjük holisztikus gyógyító művészetként, mozgásos meditációként is. Gyakorlása során szinte másik világba csöppenünk: lassabb, élhetőbb, színesebb, teljesebb. Bár elsősorban fizikai gyakorlatokból áll, egyszerre hat a testünkre, a lelkünkre, és a szellemünkre. Fantasztikusan komplex rendszer, könnyen kivitelezhető mozdulatokkal, amely a testtartások, a légzés és a figyelem fókuszálásával érezhetően pozitív hatású.

Hogyan lettél az oktatója?

2011-ben a régióban még senki sem oktatta a csikungot – fixen jelenleg is csak hárman vagyunk –, azonban annyira áttörő élményt jelentett számomra a csikung során megtapasztalható érzés és állapot, hogy Sárai Gábor szakmai vezetésével szerveztem egy tanfolyamot Sopronba, hogy én is tanulhassak. Ezt követően számos csikung elvonuláson vettem részt az ország különböző pontjain, majd miután a mindennapjaim részéve vált a gyakorlás, jelentkeztem az alternatív mozgás-, masszázs terapeuta (AMM) képzésre. Bár időközben több workshopon is tanultam a csikung különböző ágait, és tanfolyamokat is abszolváltam, fontos volt számomra hogy a csikung átadásához államilag elismert, hivatalos képesítést is szerezzek, ezért lettem természetgyógyász AMM szakon.

Mit érdemes tudnia annak, aki jobban el szeretne merülni a csikungban?

A csikung hagyományos kínai önfejlesztő módszer, amely a meridiánokban keringő energia áramlását befolyásolja különböző mozdulatok, testtartások, a légzés és a figyelem irányítása által. Vagyis a csikung gyakorlása során jellemzően lassú, lágy mozdulatokat végzünk, tudatos jelenlétben. Ahhoz, hogy az életünkben megmutatkozzon a gyakorlás hatása érdemes rendszeresen csikungozni, akár napi 15 perc gyakorlással is sokat tehetünk a testi, lelki egyensúlyunkért, érzékelhető hatással. Semmilyen előképzettségre vagy kiemelkedő erőnlétre, rugalmasságra nincsen szükség a csikungozáshoz, figyelmet igénylő, de kifejezetten könnyedén megvalósítható mozdulatokat foglal magában. Rendszeres gyakorlással magas energiaszintre, stabil egészségre, szellemi fejlődésre és alacsony stressz szintre lehet számítani.

Végezetül: miért ajánlod az OTDK-zóknak a nap elejére?

Kifejezetten olyan gyakorlatokkal fogom várni az OTDK-zókat, amelyek segítenek a figyelem összpontosításában, a feszültség csökkentésében, valamint energetizálnak. A csikungozás így stabil lelki és szellemi alapozás lehet a konferencián résztvevők számára. Előadóként a biztosabb teljesítményt támogatja a belső stabilitás elérésével, vendégként, érdeklődőként a magasabb energiaszint által jobban követhetővé teszi a nagyszerű előadásokat.

Köszönjük a válaszaidat, kíváncsian várjuk a pénteki napindítást!

Ha többet szeretnél megtudni a csikungról: https://www.facebook.com/Csikungsopron-1407257782718575