A pandémia idején is dübörög a tudományos munka. A kétévenként megrendezett OTDK Közgazdaságtudományi Szekcióját idén rendhagyó keretek között, online formában rendezi meg a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara. Bár a pandémia nem könnyítette meg egyikünk életét sem az elmúlt időszakban, ez a dolgozatok számában szerencsére nem tükröződik. A Közgazdaságtudományi Szekcióba kiemelkedő számú pályamunka érkezett, összesen 597 dolgozat. A szekciók közül az Orvos- és Egészségtudományi Szekció (543), a Műszaki Tudományi Szekció (439), a Humán Tudományi Szekció (409), valamint a Művészeti és Művészettudományi Szekció (390) végzett még a TOP 5-ben.

A dolgozatok számán kívül számos érdekességre is fényt derítettünk a jelentkezések lezárása után. A kétéves ciklusok arra is elegendőek lehetnek, hogy akár több dolgozattal is nevezzünk az országos versenyre. Ez idén sem volt másként, hiszen a Közgazdaságtudományi Szekcióban többen is neveztek két dolgozattal, négyen három dolgozatnak is szerzői, azonban van olyan hallgató is, aki nyolc dolgozat szerzője, társszerzője.

A szekcióba a Kárpát-medence 31 felsőoktatási intézményének 48 karáról érkeztek nevezések. A Kárpát-medencén túl van nevezőnk aki lakóhelyeként Azerbajdzsánt, Ghánát, Kazahsztánt, Kenyát, Kínát, Pakisztánt, Moldovát, Oroszországot, vagy Tunéziát jelölte meg. A TOP 10 intézmény: BCE 151 dolgozat, BGE 74 dolgozat, PE 44 dolgozat, ME 32 dolgozat, DE 32 dolgozat, SZTE 29 dolgozat, PTE 28 dolgozat, SZIE 27 dolgozat, BME 25 dolgozat és e sorba mi, a szervezők (SOE) is befértünk 24 dolgozattal.

A hallgatók közül 367 hölgy és 230 úr vesz részt a tudományos versenyen, akik vezetékneveikkel tökéletesen reprezentálják Magyarország lakosságának legelterjedtebb neveit is (köszönjünk oktató kollégánknak az észrevételt), hiszen a Kovács (15), a Nagy (14), a Tóth (13), a Szabó (12) és a Horváth (10) a leggyakoribb vezetéknév. Az OTDK alatt öt szerzőnek is lesz születésnapja, közülük négynek az eredményhirdetés napján, köztük a mi hallgatónknak is. Azonban a tudomány nem korfüggő, a szerzők korelnöke 55 a legfiatalabb 16 éves, ez abszolút igazolja, hogy újat tanulni, vagy épp tudást létrehozni, TDK-ba kezdeni bármikor lehet.

A jogosultságot legtöbben BSc (388) illetve MSc (201) képzés keretében szerezték meg, de az osztatlan, az FSZ képzés és a középiskolások hallgatói is szép számban képviselik intézményeiket a konferencián. A tudományos munkák 9%-a, azaz 54 darab íródott angol nyelven, ezeket összesen 13 intézmény hallgatói készítették.

A nevezett dolgozatok elkészültét összesen 421 konzulens segítette. Köszönjük mindannyiuknak! 44 dolgozatnál van két társkonzulens, 2 dolgozatnál pedig három. Az oktatók közül hárman is 10 feletti számú dolgozat konzulensei, illetve társ-konzulensei.

A dolgozatok témái nagyon változatosak és széles spektrumot fednek le, amit természetesen a címek is alátámasztanak. A munkák címe alapján a legkurrensebb kifejezések: Európai Unió (28); Fenntarthatóság/fenntartható (23); Generáció (19); Digitális/digitalizáció (14); Hallgatói vizsgálatok (14); COVID (12); KKV (12); Vírus (9); Sport (8) előfordulás. Az absztraktok is érdekes statisztikát mutattak, hiszen a leggyakoribb kifejezései a következők: a (15050); az (4872); és (4596); hogy (2311); is -(1407); egy (1027) előfordulás. Ez persze csak a tréfa része. 🙂

Végezetül felhívnánk a figyelmet Egyetemünk jelmondatára: Természetesen Veled! A többrétegű állítás egyik fontos eleme a fenntarthatóság, melyet Egyetemünk kiemelten kezel. A dolgozat absztraktjai alapján a legkurrensebb kifejezések: Fenntarthatóság/fenntartható (230); Hallgatói vizsgálatok (195); Generáció (181); Digitális/digitalizáció (129); Sport (119); Vírus (75); Európai Unió (65); KKV (63); COVID (43). Nagyon örülünk, hogy Nektek is ennyire fontos ez a témakör és irányvonal! A covid mint téma pedig berobbant, erről biztos nem írt senki korábbi OTDK-kon…

A konferenciára való hangolódást termesztésen nem csak statisztikával szeretnénk érdekesebbé tenni. Figyeljétek Facebook oldalunkat, ismerjétek meg Sopron városát és egyetemünk hallgatóit. Hamarosan újra jelentkezünk, már nem csak képekkel és adatokkal… 🙂